Nejprve se najezte – o zeleném čaji se tvrdí, že může dráždit sliznici žaludku, pokud se pije nalačno. Totéž platí i o kávě. Pravděpodobně to způsobují obsažené alkaloidy, tedy zejména kofein. Vhodné je se před konzumací těchto nápojů najíst nebo alespoň sezobnout malé občerstvení. Pozor však na přejídání a těžká jídla, pak si čaj nevychutnáte. Vhodný je například vegetariánský jídelníček – cizrnová pomazánka na celozrnném chlebu a zeleninový salát. Nejezte však před konzumací kávy a čaje ovoce, maximálně sušené ve směsi s ořechy, ale jen malé množství.
Zalévejte čaj správnou teplotou – příprava zeleného čaje je snadná, ale chce to znát základní metodiku. Kupříkladu nikdy nezalévejte čajové lístky vroucí vodou, jak se voda začne vařit, odstavte ji a počkejte dvě minuty (při pokojové teplotě), aby se voda zchladila na cca 85 stupňů Celsia.
Vícenálevový čaj – některé čaje lze zalévat horkou vodou vícekrát, například takový Pu-erh nebo Oolong můžete zalít celkem třikrát. Teoreticky ale můžete zalévat více nálevy všechny černé i zelené čaje, záleží na vašem uvážení. Měli byste ale po každém připraveném nálevu vyjmout z konvičky sítko s čajovými lístky, aby jeho louhování vždy probíhalo předepsanou krátkou dobu (většinou jen dvě minuty).
Vychutnejte si pití čaje jako rituál – je známo, že čím více si vychutnáte jakoukoli činnost a provádíte ji v poklidu a bez stresu, tím lépe na vás působí. Dokonce i relativně nezdravé jídlo nebo nápoj konzumovaný v poklidu může mít větší přínos, než extrémně zdravý čistě přírodní zdroj, který hltáte ve spěchu a sevřeni úzkostí či depresemi.
Kde a jak pít čaj – někteří lidé rádi navštěvují čajovny kvůli samotnému prostředí a také proto, že jsou tu obsluhováni profesionály. Ne vždy je ale čajovna vhodná a přece jen to nejlepší místo, kde si v poklidu vypít čaj, je vlastní domov. Čaj byste ale neměli pít při posezení u televize nebo při práci na počítači, tím přijdete o jeho charakteristické výhody – vnímání vůně a chuti. Při pití čaje nedělejte nic, pouze relaxujte a povídejte si s přáteli.