Jak správně připravit a podávat zelený čaj


Nejprve se najezte – o zeleném čaji se tvrdí, že může dráždit sliznici žaludku, pokud se pije nalačno. Totéž platí i o kávě. Pravděpodobně to způsobují obsažené alkaloidy, tedy zejména kofein. Vhodné je se před konzumací těchto nápojů najíst nebo alespoň sezobnout malé občerstvení. Pozor však na přejídání a těžká jídla, pak si čaj nevychutnáte. Vhodný je například vegetariánský jídelníček – cizrnová pomazánka na celozrnném chlebu a zeleninový salát. Nejezte však před konzumací kávy a čaje ovoce, maximálně sušené ve směsi s ořechy, ale jen malé množství.

šálek čaje

Zalévejte čaj správnou teplotou příprava zeleného čaje je snadná, ale chce to znát základní metodiku. Kupříkladu nikdy nezalévejte čajové lístky vroucí vodou, jak se voda začne vařit, odstavte ji a počkejte dvě minuty (při pokojové teplotě), aby se voda zchladila na cca 85 stupňů Celsia.

Vícenálevový čaj – některé čaje lze zalévat horkou vodou vícekrát, například takový Pu-erh nebo Oolong můžete zalít celkem třikrát. Teoreticky ale můžete zalévat více nálevy všechny černé i zelené čaje, záleží na vašem uvážení. Měli byste ale po každém připraveném nálevu vyjmout z konvičky sítko s čajovými lístky, aby jeho louhování vždy probíhalo předepsanou krátkou dobu (většinou jen dvě minuty).

zelené čajové lístky

Vychutnejte si pití čaje jako rituál – je známo, že čím více si vychutnáte jakoukoli činnost a provádíte ji v poklidu a bez stresu, tím lépe na vás působí. Dokonce i relativně nezdravé jídlo nebo nápoj konzumovaný v poklidu může mít větší přínos, než extrémně zdravý čistě přírodní zdroj, který hltáte ve spěchu a sevřeni úzkostí či depresemi.

Kde a jak pít čaj – někteří lidé rádi navštěvují čajovny kvůli samotnému prostředí a také proto, že jsou tu obsluhováni profesionály. Ne vždy je ale čajovna vhodná a přece jen to nejlepší místo, kde si v poklidu vypít čaj, je vlastní domov. Čaj byste ale neměli pít při posezení u televize nebo při práci na počítači, tím přijdete o jeho charakteristické výhody – vnímání vůně a chuti. Při pití čaje nedělejte nic, pouze relaxujte a povídejte si s přáteli.

Jak správně připravit a podávat zelený čaj


Nejprve se najezte – o zeleném čaji se tvrdí, že může dráždit sliznici žaludku, pokud se pije nalačno. Totéž platí i o kávě. Pravděpodobně to způsobují obsažené alkaloidy, tedy zejména kofein. Vhodné je se před konzumací těchto nápojů najíst nebo alespoň sezobnout malé občerstvení. Pozor však na přejídání a těžká jídla, pak si čaj nevychutnáte. Vhodný je například vegetariánský jídelníček – cizrnová pomazánka na celozrnném chlebu a zeleninový salát. Nejezte však před konzumací kávy a čaje ovoce, maximálně sušené ve směsi s ořechy, ale jen malé množství.

šálek čaje

Zalévejte čaj správnou teplotou příprava zeleného čaje je snadná, ale chce to znát základní metodiku. Kupříkladu nikdy nezalévejte čajové lístky vroucí vodou, jak se voda začne vařit, odstavte ji a počkejte dvě minuty (při pokojové teplotě), aby se voda zchladila na cca 85 stupňů Celsia.

Vícenálevový čaj – některé čaje lze zalévat horkou vodou vícekrát, například takový Pu-erh nebo Oolong můžete zalít celkem třikrát. Teoreticky ale můžete zalévat více nálevy všechny černé i zelené čaje, záleží na vašem uvážení. Měli byste ale po každém připraveném nálevu vyjmout z konvičky sítko s čajovými lístky, aby jeho louhování vždy probíhalo předepsanou krátkou dobu (většinou jen dvě minuty).

zelené čajové lístky

Vychutnejte si pití čaje jako rituál – je známo, že čím více si vychutnáte jakoukoli činnost a provádíte ji v poklidu a bez stresu, tím lépe na vás působí. Dokonce i relativně nezdravé jídlo nebo nápoj konzumovaný v poklidu může mít větší přínos, než extrémně zdravý čistě přírodní zdroj, který hltáte ve spěchu a sevřeni úzkostí či depresemi.

Kde a jak pít čaj – někteří lidé rádi navštěvují čajovny kvůli samotnému prostředí a také proto, že jsou tu obsluhováni profesionály. Ne vždy je ale čajovna vhodná a přece jen to nejlepší místo, kde si v poklidu vypít čaj, je vlastní domov. Čaj byste ale neměli pít při posezení u televize nebo při práci na počítači, tím přijdete o jeho charakteristické výhody – vnímání vůně a chuti. Při pití čaje nedělejte nic, pouze relaxujte a povídejte si s přáteli.